Székletinkontinencia

Amiről már végképp nem beszélünk. 

Pedig nagy szükség lenne rá, mert van segítség!

Hasonlóan a vizelet inkontinenciához, a széklet ürítési és a tárolási zavarait sorolják ide.

Nagyon sokan érintettek, de csak kevesen fordulnak orvoshoz.

Ennek sokszor a csalódásuk az oka.

Nem is véletlenül.

Számos ismert dolog okozhat ilyen tünetet, és a szokásos vizsgálat általában ezek kimutatására szorítkozik: aranyér, fekély, polip, tumor, sérülések stb. A leggyakrabban azonban ezeket kizárják, így a továbbiakban nincs is kezelés. Az érintett magára marad, és szinte kiírja magát a közösségből.

Hogy mi a leggyakoribb ok?

Ismét hasonlóan a vizelettartási zavarokhoz, idegrendszeri.

A hasonlóság nem véletlen, mert működésében, szerkezetében, beidegzésében a végbél és a hólyag nagyrészt megegyezik:

Mindkettő vegetatív beidegzésű simaizmos szerv, aminek van egy nagyobb ürítő funkciójú, és ennek végén elhelyezkedő rövidebb záró működésű része. Ezek egymással ellentétesen működnek: amikor az egyik összehúzódik, a másik rész ellazul, és fordítva, ugyanis így megy végbe az ürítés. Mindez automatikusan működik, közvetlenül nem tudjuk mozgatni. Amikor tudatosan erőltetjük valami miatt az ürítést, nem a végbelet mozgatjuk – erre nincs lehetőségünk – hanem  a hasizmokat feszítjük meg, hogy a hasűrben megemelkedjen a nyomás, ami kipréseli a székletet.  Hasonlóan a hólyaghoz – az akaratlagos szabályozásra – van egy külső, harántcsíkolt záróizom is, amit tudatosan, erősen, de csak rövid ideig tudunk működtetni. Ráadásul ez a hólyagnál és a végbélnél ugyanaz az izom a medencefenéken, azonos beidegzéssel, ami ürítéskor részenként külön mozog. Emiatt nincs normálisan egyszerre kétfajta ürítés. Akinek erőltetett székletürítéskor a vizelete is távozik, annak nagy valószínűséggel stresszinkontinenciája is van.

Probléma számos okból, és sokféleképpen jelentkezhet. Fontos tudni, hogy a bél összehúzódásának kiváltója a falának feszülése, hasonlóan a hólyaghoz. Csakhogy, a normál széklet kicsit több mint 70%-a víz, és a víz a rendszerből folyamatosan felszívódik. Ez az oka annak, hogy az elhalasztott ürítés székrekedést, kisebb volumenű, szárazabb, kemény székletet okoz, ami ráadásul nem készteti összehúzódásra a bél izmait a feszülés hiánya miatt.  Ilyenkor nehéz azt a hasfal megfeszítésével megindítani, és ennek következtében az inkontinencia sokáig rejtve maradhat. Az ilyenkor törvényszerűen ciklikusan kialakuló hasmenés katasztrofális következményekkel jár. Az idegi okból kialakult krónikus székrekedés, igen gyakran együtt jár a zárószerkezet gyengeségével.

Mit lehet tenni?

Mint minden betegség esetén, ki kell vizsgálni az érintett működést. Ez az úgynevezett végbél manometriával (összetett nyomásmérés) lehetséges, amikor az egyes szakaszok működését, és ezek együttműködését lehet tisztázni. Csak így lehet megállapítani, hogy milyen fajta ingerterápiára van szükség, a háttérben lévő idegi zavar kezelésére.

Egészen sajnálatos tény, hogy az ilyen betegek sokkal többet szenvednek, mint a vizeletinkontinenciában, pedig összehasonlítva könnyebb és rövidebb ideig tart a gyógyításuk.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com